Vasariška šalta agurkų ir jogurto sriuba su spirito actu
This is a subtitle for your new post

Ingredientai (4 porcijoms):
• 3 vidutiniai švieži agurkai
• 500 ml natūralaus jogurto (geriausia graikiško)
• 200 ml šalto vandens arba kefyro
• 1–2 šaukštai „Bajoriškių“ spirito acto (pagal skonį)
• 1 skiltelė česnako (nebūtina, jei norisi švelnesnio skonio)
• Sauja krapų
• Sauja petražolių arba mėtos (pasirinktinai)
• Druska, pipirai pagal skonį
• Virtas kiaušinis (papuošimui, nebūtina)
• Alyvuogių aliejus (papildomai, jei norisi)
Paruošimas:
1. Agurkus nulupti (jei žievė kieta), sutarkuoti arba labai smulkiai supjaustyti.
2. Į dubenį supilti jogurtą, įpilti šalto vandens ar kefyro, išmaišyti iki vientisos konsistencijos.
3. Suberti agurkus, smulkintus krapus, petražoles ar mėtą, sutrintą česnaką (jei naudojate).
4. Pagardinti spirito actu, druska ir pipirais pagal skonį.
5. Išmaišyti, ragauti – jei reikia daugiau rūgštelės, įpilkite dar šiek tiek „Bajoriškių“ spirito acto.
6. Atvėsinti šaldytuve bent 30 minučių.
Patiekti su griežinėliais virto kiaušinio ar lašeliu alyvuogių aliejaus.
Skanaus!

Ingredientai (2 porcijoms): Salotoms: • 1 sauja špinatų arba mišrių salotų lapų • 1/2 obuolio (supjaustyto plonomis riekelėmis) • 1/4 raudonojo svogūno (supjaustyto plonais žiedais) • 50 g ožkos sūrio arba fetos (trupinto) • 1 valg. š. skrudintų riešutų (pvz., graikinių arba migdolų) • Saujelė džiovintų spanguolių arba razinų Padažui: • 2 valg. š. „Bajoriškių“ obuolių acto • 1 valg. š. medaus arba klevų sirupo • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus • 1 arb. š. garstyčių • Druska ir pipirai pagal skonį Paruošimas: Padažas: Nedideliame dubenėlyje sumaišykite obuolių actą, medų, garstyčias, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Gerai išplakite šakute iki vientisos konsistencijos. Salotos: Į didelį dubenį sudėk špinatus, obuolių riekeles, svogūną, sūrį, riešutus ir džiovintas uogas. Sumaišykite: Užpilkite salotas paruoštu padažu ir švelniai išmaišykite. Skanaus!

Ingredientai (2–3 porcijoms): 500 g vištienos šlaunelių be kaulų (arba krūtinėlės – pasirinktinai) 1 svogūnas 2 skiltelės česnako 2 šaukštai „Bajoriškių“ baltojo vyno acto 1 šaukštas Dižono garstyčių 100 ml grietinėlės (arba graikiško jogurto) 1 šaukštas alyvuogių aliejaus ar sviesto Druska, pipirai, žiupsnelis džiovinto čiobrelio arba Provanso žolelių Paruošimas: Paruoškite vištieną – supjaustykite gabalėliais, pabarstykite druska, pipirais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ar sviestą, sudėkite vištieną ir apkepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite. Į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką, pakepinkite, kol suminkštės. Supilkite „Bajoriškių“ baltojo vyno actą – jis trumpam garuos, bet suteiks patiekalui subtilų rūgštumą. Įmaišykite garstyčias, tada supilkite grietinėlę. Išmaišykite. Sudėkite vištieną atgal į keptuvę, uždenkite ir troškinkite 10–15 min., kol mėsa bus minkšta, o padažas sutirštės. Skanaus!

Ingredientai: • 2 kg kiaulienos sprandinės • 3 stiklinės „Bajoriškių“ marinato • 5-6 svogūnų galvutės Paruošimo būdas: Supjaustykite mėsą norimo dydžio gabaliukais ( rekomenduojama 2- 3 kąsnių dydžio ). Svogūną pjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su mėsa. Užpilkite „Bajoriškių“ marinatu, pamaišykite. Palikite per naktį stovėti vėsiai pridengtus lėkšte ir prislėgtus. Iškeptus šašlykus patiekite su virtais ryžiais (arba juoda duona), šviežiomis daržovėmis ir pomidorų padažu. Skanaus!

• Kietai virtiems kiaušiniams lengvai nulupti. Kad kietai virti kiaušiniai lengvai nusiluptų, į vandenį, kuriame jie verda, įpilkite arbatinį šaukštelį spirito acto ir valgomąjį šaukštą druskos. • Kad verdami kiaušiniai nesuskiltų. Prieš vandeniui užverdant įpilkite 2 valgomuosius šaukštus spirito acto. • Verdamai jautienai suminkštinti. Į vandenį, kuriame verda jautiena, įpilkite valgomąjį šaukštą ar daugiau obuolių acto, kad mėsa suminkštėtų ir pagerėtų jos skonis. • Makaronų krakmolingumui mažinti. Jeigu virdami makaronus įpilsite keletą lašų spirito acto, makaronai nesulips. • Ryžių krakmolingumui ir lipnumui mažinti. Virdami ryžius įpilkite truputį spirito acto. Imkite tokias proporcijas: 1 stiklinė ryžių, 2 stiklinės vandens ir truputis spirito acto. Ryžiams užvirus, uždenkite puodą ir virkite ant mažos ugnies arba palaikykite 20 minučių uždengę. Atidengtus ryžius pabadykite šakute ir pamatysite, kad jie nelipnūs.